Enredadas – kvinnekamp på nett!

Under vårt første politiske program i Nicaragua hadde brigaden et møte med nettverket Enredadas, et feministisk nettverk som driver aktivisme på nett.

Enredadas kjemper mot kvinneundertrykkelse på alle områder, også på nettet. De blogger, twitrer, legger ut bilder og driver på andre måter feministisk nettaktivisme. Medlemmene opplever mye trakassering og motgang, å være feminist i et så machistisk samfunn som Nicaragua er vanskelig.

 

«I Nicaragua i dag er kvinners rettigheter i tilbakegang», sa de på møtet og siktet til den nye abortloven i Nicaragua som forbyr alle typer abort, også terapeutisk. Det vil si at selv om man er syk eller ikke i stand til å bære fram barnet, har blitt voldtatt eller er mindreårig har man fremdeles ikke rett til å ta abort. Loven er den strengeste i verden og lik Vatikanstatens abortlov.

 

I tillegg er de i oppstartsfasen med å danne et feministisk selvforsvarskurs her i Nicaragua. De sier de vil ta tilbake gata. Det er ikke greit at man som kvinne ikke kan gå nedover gata uten å bli ropt etter, klådd på eller til og med voldtatt. Derfor ønsker de å gi jenter og damer en mulighet til å forsvare seg selv og ta tilbake plassen i det offentlige rommet. Marte og jeg holdt selvforsvarskurs for femten av kvinnene i Enredadas nå i november, der vi delte erfaringer og meninger.

 

Enredadas var en kul og inspirerende gruppe! Om du vil vite mer om dem kan du gå inn på facebooksiden deres her: https://www.facebook.com/EnRedadasNi?fref=ts

Ane Maus Sandvig
Land